Natuurlijk Rouwbloemwerk

Gepubliceerd op 14 januari 2021 om 17:16

Bloemen bieden troost.

Wanneer we afscheid moeten nemen of we willen iemand herdenken dan zijn bloemen en natuurlijke materialen een verlengstuk van je persoonlijke boodschap.

Daarom is rouwbloemwerk zo'n belangrijk onderdeel van een afscheidsritueel .

Met bloemen kun je een verhaal vertellen. Soms kun je aan de keuze van bloemen persoonlijke karakter trekken herkennen van de overleden persoon. Of er wordt een hobby of liefhebberij mee uitgedrukt. Bloemen kunnen verhalend werken en vormen nieuwe herinneringen. Hierdoor zijn ze zelfs een beetje helend in zo'n verdrietig proces. Het verdriet wordt niet weggenomen maar de geuren, kleuren en vormen maken het zware gevoel wel een beetje lichter .

Als bloemmist heb ik mooie herinneringen aan reacties van mensen waar ik troostrijkbloemwerk voor mocht maken.

maar ik ontdekte later een manier die mij nog veel meer voldoening gaf.  Het "werken en verwerken". Samen met de familieleden zelf creëerde en ondersteunde ik het maken van een persoonlijke bloemenboodschap.

Het bleek fijn en bijzonder om met elkaar, dan juist een actieve bijdrage te kunnen leveren aan het laatste wat je voor je dierbare kunt doen.

Tijdens het maken van het moois komen de herinneringen als vanzelf en biedt het ruimte om met elkaar te praten op een fijne manier. 

Omdat "puur natuurlijke materialen" mijn hart hebben gestolen draag ik een warm hart toe aan een een natuurlijke manier van begraven zoals dat gebeurd op een natuurbegraafplaats. Dat vraagt om een volledig "duurzame manier" van werken.

Er zijn gelukkig talloze technische oplossingen die geen schade aan de natuur  berokkenen.  Ik gebruik dan ook geen steekschuim en kunststofgraftakhouders maar ik maak gebruik van datgene wat een seizoen en de natuur op dat moment biedt. Er zijn fanatische mogelijkheden en het is een grote inspiratiebron voor mijn "natuurrijkmaakwerk".

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.